Ce este melatonina?

Denumită și hormonul somnului, melatonina este o substanță secretată noaptea de către creierul omului, dar și al altor mamifere. Secreția de melatonina este un răspuns pasiv la variațiile de lumină din mediul înconjurător, de ea depinde ritmul circadian și alternanța somn – stare de veghe (noapte-zi).

Melatonina este un hormon derivat din serotonină și are efect de calmare și liniștire. Datorită ei putem dormi, somnul fiind un element indispensabil pentru refacerea organismului și a sistemului nervos.

Secreția de melatonină e stimulată de întuneric și inhibată de lumină, iar profilul acestei secreții este afectat de modificările intervalului zi – noapte specifice fiecărui anotimp. Organismul primește semnalul biologic că s-a schimbat sezonul prin intermediul melatoninei și își adaptează funcțiile interne în consecință. Modificările de apetit, libidoul și funcția sexuală, pigmentarea pielii și schimbarea părului sunt funcții foto-periodice controlate de melatonină.

Pe lângă reglarea ritmului circadian (zi-noapte) și a schimbărilor de anotimp (vară-iarnă), melatonina mai are și alte beneficii:

✓ efect antioxidant și detoxifiere al organismului, distruge radicalii liberi și le inhibă acțiunea de manieră permanentă, activează enzimele antioxidante, determină apoptoza (moartea) celulelor tumorale;

✓ efect anxiolitic, de liniștire – scade intervalul necesar adormirii, ameliorează calitatea somnului și crește durata somnului profund, scade agitația și trezirea nocturnă, inhibă comportamentul agresiv;

✓ efect de stimulare a imunității și de creștere a rezistenței la boli – Melatonina în combinație cu calciul determină creșterea răspunsului imun al limfocitelor-T.

Atunci când ameliorăm somnul, ameliorăm și funcțiile cognitive – cu melatonină îmbunătățim dispoziția, creștem libidoul și obținem protecție anti-Alzheimer.

Cantități mari de melatonină găsim în mod natural în laptele muls în timpul nopții, iar suplimentele cu melatonină au un efect benefic în alimentația umană.

Consumul regulat de iaurt bogat în melatonină cu o oră înainte de somn este o metodă simplă și eficientă de a îmbunătății performanțele fizice și psihice ale organismului.

Ce este colostrul bovin?

Colostrul sau “primul lapte” este acea secreție lichidă produsă de glanda mamară a mamiferelor în primele zile după naștere și precede sinteza de lapte crud/convențional. Are rolul de a hrăni nou-născutul și de a furniza anticorpii indispensabili pentru imunizare.

Colostrul are o structură diferită de cea a laptelui, o culoare gălbuie, o consistență vâscoasă și un gust amar; e bogat în proteine, enzime, vitamine, minerale, factori de creștere și acizi aminați. Fie că e vorba de colostrul uman sau bovin, concentrația lui, crescută în anticorpi, întărește sistemul imunitar al nou-născutului așa cum nimeni și nimic nu o poate face.

La vacă, colostrul este recoltat prin muls în primele 4-9 zile după fătare, iar compoziția lui este specială:

✓ 14% proteine (față de 3,2% în lapte), din care 6% anticorpi și multe minerale;

✓ 6,7% grăsime (față de 3,2% în lapte) și multă vitamina A și D;

✓ doar urme de lactoză (față de 3,2% glucide în lapte) și mulți factori de creștere.

Colostrul de vacă conține mai mult progesterone, iar cel de capră mai mult estrogen. Există mari diferențe între colostrul de ziua a 2-a și colostrul de ziua a 9 – după prima săptămână de muls, compoziția lui începe să fie din ce în ce mai asemănătoare cu cea a laptelui integral.

Colostru bovin poate fi consumat ca atare sau poate fi izolat și liofilizat, urmând ca apoi să fie transformat în suplimente sau adăugat în diferite alimente, pentru a le crește valoarea nutritivă.

Acțiunea lui benefică este dată de concentrația crescută de imunoglobuline și are efect pe mai multe planuri:

✓ Crește imunitatea și rezistența organismului la boli, previne îmbolnăvirea, scade durata bolii și intensitatea simptomelor, reduce riscul de complicații;

✓ Crește performanțele fizice, are efect benefic asupra capacității de efort și ajută la recuperarea mai rapidă a organismului după antrenamentele sportive intense;

✓ Ameliorează profilul lipidic și glucidic prin scăderea nivelului de colesterol și trigliceride în sînge și previne creșterile bruște de glicemie.

Suplimentele și produsele ce conțin colostru bovin sunt recomandate tuturor categoriilor de consumatori, indiferent de vârstă, sex sau gradul de activitate. De la sportivi până la femeile aflate la menopauză sau persoanele cu imunitate scăzută, aportul regulat de colostru timp de câteva săptămâni este o metodă eficientă de a crește rezistența și sănătatea organismului.

Ce este lactoferina?

O proteină miraculoasă din familia transferinelelor care are capacitatea să se lege de fier și are efecte bacteriostatice, bactericide, antivirale, antiinfecțioase, antifungice, antioxidante, antiinflamatorii și imunostimulatoare.

Lactoferina se află în prima linie în cadrul mecanismelor de apărare imunitară ale organismului, ea blochează invazia infecțioasă datorită capacității unice de a se lega de fier; “fură” fierul necesar agenților patogeni (inclusiv celule tumorale), iar aceștia nu mai pot crește și nu se mai pot multiplica.

Lactoferina este prezentă în laptele crud, atât la oameni cat și la animale. În laptele uman este de 5-10 ori mai concentrată decât în laptele de vacă, iar procentul scade după prima lună de alăptare. Lactoferina bovină este recunoscută drept un principiu farmaceutic activ atât de Agenția europeană EMEA, cat și de FDA-ul american. Descoperită și izolată din laptele de vacă în anul 1960, lactoferina este un supliment alimentar cu efecte benefice multiple:

✓ regulator permanent al absorbției de fier în organism, previne anemia și problemele infecțioase la gravide și nou-născuți; formulele de lapte sunt frecvent îmbogățite cu lactoferină;

✓ ameliorează statusul imun și activează sistemul de apărare împotriva bolilor – toate celulele imunitare (limfocite, monocite, macrofage) au receptori specifici pentru lactoferină;

✓ acțiune antivirală demonstrată împotriva mai multor virusuri, inclusiv HIV, hepatita C, Papilloma virus, herpes simplex, Rotavirus, citomegalovirus;

✓ efect antioxidant și antiinflamator – odată ajunsă în zonele cu inflamație, lactoferina blochează disponibilitatea fierului pentru agenții patogeni, împiedicând astfel acțiunea lor;

✓ efect antimicrobian și antiinfecțios contra bacteriilor Gram pozitive și Gram negative, precum și a ciupercilor (efect antifungic);

✓ protejează mucoasa intestinală, ameliorează funcția digestivă, echilibrează microbiota și tratează disbioza (dezechilibrul dintre bacteriile bune și cele nocive din intestin).

Prezentă în mod natural în lapte, lactoferina bovină poate fi izolată, concentrată și apoi folosită ca supliment alimentar în dieta tuturor celor cărora le pasă de sănătate, de la nou-născuți și anemici, la sportivi, bolnavi cronici sau persoane cu imunitate scăzută.